Alle tage skal skiftes med tiden, her er hvad du skal overveje inden du skifter dit

Et tagpap tag kan holde i mange år, hvis det bliver lagt ordentligt. Det er derfor vigtigt at man gør sig nogle overvejelser, inden man begynder på arbejdet. Gør man til gengæld sit forarbejde godt og får lavet et solidt håndværk, så kan man nyde et solidt og holdbart tag i mange år fremover.

 

Kan jeg lægge et tagpap tag selv?

Ja det kan du sagtens, er det korte svar. De materialer og metoder, der anvendes til at lægge tagpap er bestemt indenfor den almindelig handy mands område. Der findes tagpap, der er udstyret med klæbende underside og hvor det kun er nødvendigt at anvende tagklæber på patron for at få tagpappet til at sidde fast på underlaget.

Det er også muligt at vælge en anden slags tagpap, der kræver man svejser tagpappet sammen. Det forudsætter dog at man har vendt sagen med sit forsikringsselskab før man går i gang. Når man svejser tagpap sammen er der en risiko for at der efterlades gløder, som i sidste ende kan have ret dramatiske konsekvenser for dit hus. De fleste tagpap brande opstår, hvis der ligger gløder og gemmer sig. Det er derfor vigtigt at tage sig god tid og være påpasselig når man arbejder med at svejse tagpappet sammen.

 

Hvad er det bedste underlag for tagpap?

Det er vigtigt at det underlag man vælger at lægge sit tagpap på kan arbejde under skiftende temperaturer og fugtigheder. Det har været populært at anvende større krydsfinerplader, som underlag til tagpap. Krydsfinerplader er med til at afstive konstruktionen men der er også ulemper ved at anvende større plader, som underlag for tagpappet.

Træ er et levende materiale og vil arbejde over tid. Det er derfor vigtigt at man anvender materialer, der tillader træet at arbejde på en hensigtig måde. Når man anvender plader, risikerer man at skabe større mellemrum imellem pladerne, da det er relativt få samlinger som skal håndtere træets bevægelser.

Det har vist sig at være mere hensigtsmæssig at anvende brædder med fer og not. På den måde skal den enkelte samling ikke håndtere de store bevægelser i træet og der opstår ikke forskydninger under tagpappet.

 

Hvad gør jeg når tagpappet skal lægges?

Tagpap skal lægges fra tagryggen og ned mod tagfoden. På den måde tillader man vand let at løbe af taget. Hvis man lægger tagpap på langs tagets retning risikerer man at skabe små hulrum mellem banerne på tagpappet. Særligt omkring samlinger ved skorstene, tagvinderduer eller inddækninger skal man være omhyggelig med arbejdet.

Hvis det er et eksisterende tagpapstag man lægger et nyt lag ovenpå, så skal du først sikre dig at det gamle lag sidder ordentligt fast og ikke har for mange ujævnheder, før du lægger det nye ovenpå.

Er der dampbuler under taget, så kan disse let ordnes inden du lægger det næste lag. Dampbuler opstår når lufthuller med fugtig luft udvider sig når det er varmt. Metoden til at løse det, er ved at skære bulen op og presse luften ud. Herefter lukker man hullet med klæbemasse og tagsøm.

Hvis du gør dit forarbejde og er grundig med udførelsen, så kan man sagtens selv lægge sit tag. Er man højdeskræk eller udstyret med 10 tommelfingerer eller bare usikker på din egen evne til at udføre opgaven selv, så kan det godt anbefales at få en professionel til at udføre opgaven for dig.